Hazırlık Bale

Küçük yaşta bale ile tanışan çocuklar, ileriki hayatlarında esnek, güçlü ve zarif olurlar. Bale eğitimimiz 3,5 – 5 yaş arası haftada bir esneme ve oyun hareketleri ile başlar. 5 yaşından itibaren hazırlık sınıflarına haftada iki olarak alınır. Butik bir eğitim vermeyi hedefleyen 37 SANAT MERKEZİ, özel ders kalitesinde ders yapmak ve öğrencilerle daha çok ilgilenebilmek için rahat bir ortam yaratmıştır. Derslerimiz gösteri odaklı değil, anatomik yapıya özen göstererek iyi bir temel, disiplin, vücudun doğru kullanılması üzerine ince ince işlenerek yapılır.

Bale, klasik müzik eşliğinde yapıldığı için, aynı zamanda müzik kulağını ve ritim duygusunu güçlendirir.

Duruş bozukluklarının düzeltilmesine de önemli katkılar sağladığı gibi, yanlış alınan bale eğitimi, çocuklarda ileride postür bozukluğu olarak ortaya çıkar. Bale eğitimi, çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkan sağlıksız beslenme sorunlarının da önüne geçmektir. Bale eğitimi alan bir öğrenci eğitmeninin önerileri ile doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirir.

Bale yapan çocuklar, disiplini, sorumluluk almayı, sabır ve özveriyi, soyut düşünme becerisini, yön bulmayı, müziğe göre hareket etmeyi ve tek vücut gibi senkronize olmayı öğrenirler.

13 yıldır eğitim veren 37 SANAT MERKEZİ,  Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olup; tüm seviyeleri tamamlayan bale öğrencilerini 9 senenin sonunda MEB sertifikası ile mezun eder. Ayrıca dünyaca tanınmış Vaganova Rus Eğitim sistemi ile ders alan öğrenciler de seviye sınavlarına katılıp sertifikalarını alabilmektedir.

VAGANOVA METODU ile BALE EĞİTİMİ NEDİR?Gecen yüzyılın başında Rusya’nın önemli organizatörlerinden Dyagilev, Rus balesinin yıldız grubu ile birkaç sezon boyunca Paris’e gelerek temsil yaptı. O tarihlerde Avrupa’da Bale sanatına önem verilmemekte idi. Paris’teki Rus yıldız bale grubu, temsillerdeki başarılarıyla adını tüm Avrupa’ya duyurdu. Bale sanatına olan ilgi önce Avrupa’da, ardından Amerika’da artarak, Rus yıldız balerinlerin ünü tüm dünyaya yayıldı. O zamandan beri Rus Bale Eğitim sistemi dünyada kabul görmeye başladı.

O yıllarda Agripina Vaganova isimli meşhur Bale öğretmeni, Rus Bale Eğitim Sistemini kaleme alarak, Bale metodunu yazdı. Bu metot Avrupa’da yayınlandıktan sonra tüm bale öğretilerine de Vaganova Sistemi adı verilmeye başlandı. Bu sistemde birçok önemli ve ünlü bale yıldızı yetişmiş ve halen yetişmektedir.

BALE EĞİTİMİNDE DERECE (GRADE) SINAVLARI

Profesyonel bale sistemi olan Vaganova Sistemi, 04-18 yaş arası her öğrencinin seviye derecesini belirlenmesi ve belgelenmesini sağlayacak biçimde uyarlanmıştır. Türkiye’de Vaganova Sistemiyle çalışan okullar ve kurslardaki bale öğrencilerinin katılması için her yıl bir defa Derece (Grade) sınavı düzenlenmektedir. Bu sınavda başarılı olan bale öğrencisi, Sofya Ulusal Müzik Akademisi Bale Sanatları Bölümü Derece (Grade) Başarı Belgesini almaya hak kazanır. Sınavlara en düşük katılım yaşı 4’tür. Sınava katılmak isteyen öğrencinin, sınava girmek istediği seviye, yaşına ve yetkinliğine göre kendi öğretmeni tarafından belirlenir.

Dereceler aşağıdaki şekildedir:

1. Hazırlık Sınıfı: 3-6yaş
2. Hazırlık Sınıfı: 6- 8 yaş

1. Derece: 8-10 yaş
2. Derece: 10-12 yaş
3. Derece: 12-14 yaş
4. Derece: 14-16 yaş
5. Derece: 16-18 yaş

Sınavda 5. Seviyenin en üst başarı puanını elde edenler Sofya Ulusal Müzik Akademisi Bale Sanatları Bölümü’nde giriş sınavına girmeden eğitim görme hakkı kazanırlar.

SOFYA ULUSAL MÜZİK AKADEMİSİ BALE SANATLARI BÖLÜMÜ

Bu bölüm, balede profesyonel olan kişilerin Avrupa’da tanınmış bir üniversitede eğitim almasına olanak sağlamaktadır. Sofya’da bulunan bu üniversite çok eski bir geçmişe dayalı, köklü bir eğitim merkezidir ve bugüne kadar çok sayıda dünyaca ünlü sanatçı yetiştirmiştir. Üniversite; Avrupa Birliği eğitim sistemlerinde kabul görmüş, diplomasi ise tüm dünyada geçerliliğini ispatlamıştır. Bale sanatları bölümü, Vaganova sistemi ile tüm dünyadaki bale eğitimi almış olan öğrencileri sınavla bünyesine alır ve açık öğretim sistemiyle eğitim verir. Üniversite; ilk 4 yıl “Bale Pedagojisi-Bakalorya” ve ardından iki yıl “Bale teorisi-Bale Koreografisi-Master” programı vermektedir. Üniversitenin ilk 4 yıllık Bakalorya programının içeriğinde; Klasik Bale Teorisi, Hareket Kompozisyonu, Klasik Bale Repertuarı, Tarihi Danslar, Karakter Dansları, Modern Dans ve Estetik, Bale Tarihi, Sanat Tarihi, Müzik Analizi, Çocuk Pedagojisi ve Psikolojisi, Bale Yönetmenliği vs. dersleri bulunmaktadır. 4 yıllık programdan başarıyla mezun olan öğrenciler, çeşitli konservatuarlarda, özel ve devlet opera balelerinde eğitmen olarak çalışabilirler. Master programının içeriğinde ise; Koreografi Sanatı, TV’de Koreografi, Dans Kompozisyonu ve Analizi, Parti tur, Sahne Tasarımı, Kostüm, Makyaj vb. dersleri bulunmaktadır. iki yıllık Master programını başarıyla bitiren öğrenci ise; özel ve devlet opera balelerinde koreograf veya üst düzey yönetici olarak çalışabilirler.

Üniversiteye, Türkiye’de çalışan veya başka bir üniversitede okuyan kişiler de başvurabilir. Giriş sınavı, Sofya’dan gelecek olan jürinin nezaretinde gerçekleşecektir. Sınav öncesinde hazırlık dersleri yapılacaktır. Giriş sınavını kazanan öğrenciler birinci ve ikinci dönemlerinde 20’şer gün eğitim almak üzere Sofya Ulusal Müzik Akademisi’ne gideceklerdir. Eğitimler tercüman aracılığıyla, Türkçe olarak yapılacaktır. Sofya’daki eğitim sonrasında öğrenciler sınavlara hazırlanmak üzere etütlerine devam edeceklerdir.

 

Hemen Paylaş !!